Kongsi Artikel Ini :

Rakyat Malaysia mempunyai peluang untuk melihat sekilas Supermoon, sebuah fenomena di mana bulan purnama akan muncul dalam keadaan yang terbesar dan jaraknya lebih dekat dengan bumi, bermula pada pukul 11.53 malam ini.

Ketua Unit Penyelidikan Sains Angkasa, Agensi Angkasa Negara (Angkasa) Zahira Mohd Radzi berkata fenomena itu berlaku apabila kedudukan Bulan adalah yang paling dekat dengan Bumi dengan jarak 356,761km.

Dia berkata fenomena itu kelihatan kepada mata kasar dan bulan akan kelihatan lebih besar dan lebih jelas daripada biasa.

“Malah, bagi tahun ini, fenomena ini berlaku pada tiga kali, kali pertama pada Januari, kali kedua pada malam ini dan kali ketiga akan pada 21 Mac.

supermoon malaysia
Sumber Gambar

“Oleh itu, bermula pukul 11.53 malam ini orang ramai dapat menyaksikan bulan penuh terbesar dengan mata mereka sendiri di mana saja, bergantung kepada keadaan cuaca,” katanya ketika dihubungi Bernama .

Zahira menambah fenomena itu adalah satu kejadian biasa disebabkan pergerakan berterusan Bulan yang mengorbit Bumi setiap tahun.

Sementara itu, pelopor Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) Datuk Dr Mohd Zambri Zainuddin berkata, Fenomena Supermoon malam ini akan menjadi lebih kecil daripada Supermoon pada 14 Nov 2016, apabila ia lebih dekat dengan Bumi pada 356,445km.

“Biasanya, semasa Supermoon saiz Bulan akan muncul antara 12.5% ​​hingga 14.1% lebih besar dan 30% lebih terang daripada Mikromoon (apabila Bulan di orbit paling jauh dari Bumi atau kedudukan apogee) dan berbanding dengan bulan purnama biasa, Supermoon akan menjadi 16% lebih cerah, ” katanya. – Bernama

Sumber : Thesundaily

Facebook Comments
Kongsi Artikel Ini :